Amortera ditt bolån

Vilka amorteringskrav gäller från 1 juli 2016 respektive 1 mars 2018

Finansinspektionen säger att det nya amorteringskravet endast ska gälla nya bolån. Det är sedan upp till varje enskild bank hur de väljer att utforma sina amorteringsregler vid omförhandling av befintliga bolån.

 • Omförhandling av befintliga bolån

  Du kan troligtvis behålla din nuvarande amortering

 • Omförhandla och låna upp befintliga bolån vid renovering

  Du kan troligtvis behålla din nuvarande amortering men nylånet kommer alltid omfattas av det nya amorteringskravet.

 • Nytt bolån i samband med köp av ny bostad

  Det nya amorteringskravet kommer gälla hela det nya bolånet

Det nya amorteringskravet trädde i kraft den 1 juni år 2016 och det innebär att nya bolånetagare stegvis måste amortera ner sina lån till 50 procent av belåningsgraden. I ett första skede ska lånen amorteras minst två procent av ursprungslånet varje år ner till 70 procent av belåningsgraden. Nästa steg är att lånen amorteras ner med minst en procent av ursprungslånet varje år till 50 procent av bostadens värde.

Det skärpta amorteringskravet trädde i kraft 1 mars 2018 och innebär att om du lånar över 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst så får du amortera en extra procent av ditt lån, utöver tidigare amorteringskrav.

Amorteringskravet kommer att kosta ett genomsnittligt hushåll mellan 2000-6000 kronor varje månad om man räknar på ett genomsnittligt lån. Men det är viktigt att ha i åtanke att det lönar sig i längden att amortera på sitt bolån eftersom boendekostnaderna kommer bli lägre på sikt i takt med att man betalar av skulden.

Amorteringskravet gäller inte på nyproduktion

Det finns ett undantag för amorteringskravet när det kommer till nyproduktion av bostäder. Enligt förslaget kommer amorteringskravet inte gälla nyproducerade bostäder under de kommande fem åren.

Fördelar med att amortera bolån

 • Sparande: Det är viktigt att förstå att amortering i första hand inte är en kostnad, se det som ett sparande.
 • Mindre räntekostnader: Att amortera minskar dina räntekostnader och ger dig en ekonomisk trygghet i framtiden. Om du väljer amorteringsformen rak amortering så minskar räntan succesivt och därmed också din månadskostnad.
 • Vägen mot skuldfrihet: För många kan det kännas som att ett bostadslån är omöjligt att betala av men kom ihåg att när du amorterar kommer du hela tiden ett steg närmare till att bli skuldfri.

Olika sätt att amortera ditt bolån

Att amortera minskar dina räntekostnader och ger dig en ekonomisk trygghet i framtiden.

Rak amortering

Rak amortering innebär att du betalar samma amorteringssumma för varje tillfälle. Detta gör att räntekostnaden blir successivt lägre i takt med att den totala summan till banken minskar.

Annuitetslån

Väljer du att amortera med annuitetslån är räntedelen i början av lånet större och i samband med att den minskar ökar amorteringsdelen. Du betalar alltså samma summa vid varje avbetalningstillfälle tills dess att lånet är avbetalat.

Vi på MittBolån hjälper dig gärna med dina frågor gällande amortering. Du är alltid välkommen att kontakta oss!

Vi hjälper dig med ditt bolån

Fyll i ansökan