Funderar du på att byta bank?

En vanlig föreställning som många har är att det är krångligt att byta bank, men så behöver det inte vara!
Vill du flytta över dina lönekonton och betalningar tar det inte mer än ett par dagar. Dessutom är det ett enkelt sätt att förhandla ner dina bolåneräntor.

Vill du behålla din nuvarande bank med lönekonto och kontokort och endast flytta ditt bolån kan MittBolån hjälpa dig med det. Nedan kan du läsa fördelarna med att byta samt hur ett eventuellt byte går till.

Fördelar med att flytta dina lån

Fördelen med att byta bank är att du kan ställa högre krav. Din befintliga bank vill självklart behålla dig som kund, samtidigt som en konkurrerande bank vill vinna dig som nykund. Det sätter dig även i en utmärkt sits för att omförhandla dina bolån.
Via MittBolån kan du jämföra bankerna mot varandra utan att själv behöva ringa runt till bankerna. Det räcker med ett enkelt samtal till oss så gör vi jobbet åt dig.

Smidigt att byta bank

Bankerna har gemensamt skapat rutiner för att det ska vara så smidigt som möjligt att byta bank för konton och betaltjänster. Det enda du behöver göra är att lämna alla uppgifter som banken behöver för att göra bytet, det bör inte ta mer än tre till fem bankdagar. Det kan dock ta lite längre tid innan du kan använda dina nya kort då koderna skickas ut ett par dagar senare.

Föra över dina befinliga lån
När du vill föra över dina lån från din befintliga bank till den nya banken kan processen ta längre tid eftersom du behöver ansöka om ett nytt lån hos din nya bank. Därefter gör banken en kreditupplysning och om lånet beviljas löser banken dina skulder hos din gamla bank.

Byta bank med rörlig eller fast ränta Har du lån med rörlig ränta kan du i princip byta bank när du vill utan att det kostar dig något extra. Om du däremot har lån med bunden ränta har den gamla banken rätt till en kompensation. Detta beror på att du betalar tillbaka lånet i förtid vilket kallas för ränteskillnadsersättning.
Även denna process kan MittBolån hjälpa dig med.

Checklista för att enkelt byta bank

Här är några punkter som kan vara bra att ha i åtanke om du vill byta bank:

  • Kort – nummer på de kort hos din gamla bank som ska avslutas.
  • Kontoutdrag – ett tips är att ta med det senaste årsbeskedet eller kontoutdrag från din gamla bank.
  • Krediter – uppgifter som utnyttjade konton eller krediter.
  • Autogiron – ange att du har autogiron som är anslutna till din gamla bank. Du behöver inte ange vilka, bara att du har dem.
  • Överföringar – ange stående överföringar kopplade till ditt gamla konto.
  • Insättningar – ange regelbundna insättningar kopplade till ditt gamla konto, exempelvis lön, pension, a­kassa, studiemedel och skatteåterbäring.
  • Bankdosa – ta med säkerhetsdosan för internettjänster till din nya bank.
  • VP­konto – ange om du har ett värdepapperskonto eller depå som är ansluten till ett konto i din gamla bank.
  • Bankfack – ta med uppgifter om ett eventuellt bankfack.
  • E­faktura – kom ihåg att betala e­fakturor som har kommit in till den gamla bankens internettjänst innan den stängs, så att du slipper påminnelseavgifter.

Vill du byta bank eller flytta ditt bolån? MittBolån hjälper dig!

Har du funderat på att byta bank eller flytta ditt bolån, men vill ha hjälp med processen och att förhandla fram bättre villkor? Vi hjälper dig gärna. Kontakta oss så gör vi ditt bankbyte så enkelt som möjligt!

Vi hjälper dig att byta bank

Fyll i ansökan