Vanliga frågor

Om vår tjänst

Vi är en låneförmedlare som samarbetar med flera olika banker och låneinstitut. Istället för att du själv ska kontakta flera olika långivare för att jämföra erbjudanden om bolån söker du lånet genom MittBolån. Vi hjälper dig, kostnadsfritt, att hitta ett erbjudande som passar just dina förutsättningar och behov. Som kund hos MittBolån är det du själv som väljer vilket erbjudanden du vill acceptera.

Att på egen hand kontakta flera olika banker och låneinstitut för att jämföra erbjudanden kan vara väldigt tidskrävande. Det kan också vara svårt att veta vad som är ett bra erbjudande. På MittBolån är vi specialister på att förhandla om bolån och vi har god kunskap om räntemarknaden. Det gör att chanserna ökar för att vi ska lyckas sänka din boränta jämfört med om du själv kontaktar flera olika långivare. Fyll i en ansökan på vår hemsida så får du kontakt med en bolånehandläggare som berättar mer om hur vi kan hjälpa dig.

När vi fått in din ansökan och ser att du uppfyller grundvillkoren för att ansöka om lån, tar vi en kreditupplysning. Under en begränsad tid har sedan våra ansluta långivare möjlighet att ta del av din upplysning för att göra en bedömning av din ansökan. Eftersom MittBolån har en specialanpassad låneförmedlarlösning med kreditupplysningsföretaget UC kommer det bara att registreras en förfrågan på ditt namn, oavsett hur många av våra långivare som tar del av din kreditupplysning.

Den låneförmedlarlösning som MittBolån har innebär att endast en förfrågan registreras hos UC i samband med kundens ansökan till MittBolån. Därefter kan alla banker och låneinstitut som samarbetar med MittBolån, under en begränsad tid, beställa en kreditupplysning på kunden, utan att ytterligare frågor registreras. En kopia av kreditupplysningen (per bank) skickas hem till kunden. Kunden kan därmed få hem flera kreditupplysningar, även om endast en förfrågan registreras.

SBAB, Skandiabanken, Landshypotek, Bluestep, Marginalen, Ålandsbanken, Svea Ekonomi och Nordax.

Att ansöka om bolån

Förutsättningarna för att ansöka om ett lån beror på ett flertal olika faktorer. Grundkraven för att ansöka om lån genom MittBolån är att du ska vara minst 18 år, ha ett svenskt personnummer och en årsinkomst på minst 120 000 kr.

Hur mycket du har möjlighet att låna beror på din inkomst, marknadsvärdet på din bostad och vilken typ av bostad du vill belåna (villa, bostadsrätt eller fritidshus). De banker och låneinstitut som vi på MittBolån samarbetar med kan erbjuda bottenlån på som mest 85% av marknadsvärdet.

Om dina ekonomiska förutsättningar är tillräckligt bra kan banken l åta dig låna till delar av kontantinsatsen. Minst 5 procent måste du dock alltid ha sparat ihop själv. Ring våra duktiga bolånehandläggare på telefon 0771 – 190 190 för mer information.

Du kan ansöka om bolån direkt på vår hemsida. Du kan även kontakta vår kundservice på 0771-190 190 för att få hjälp med att fylla i en ansökan.

Med aktuellt marknadsvärde menar man det värde din bostad har på den öppna marknaden, d.v.s. vad du skulle få för din bostad om du skulle sälja den idag. Om du är osäker på vad din bostad är värd kan du titta på försäljning av liknande bostäder i området. Vi på MittBolån kan även hjälpa dig att göra en bedömning av ditt marknadsvärde eller hjälpa dig med en mäklarvärdering. Kontakta vår kundjänst på 0771-190 190 för mer information.

MittBolån är en helt kostnadsfri tjänst och ansökan är inte bindande. Du kan alltid kontakta vår kundservice på 0771-190 190 vid eventuella frågor.

Ja, MittBolån samarbetar med flera långivare som accepterar kunder med betalningsanmärkningar.

Vi kan hjälpa dig med lånelöfte om du har hittat ett objekt som du är intresserad av att köpa eller är på väg att/ska skriva ett köpekontrakt.

Vår tjänst är alltid helt kostnadsfri för dig som kund och du betalar inga extra avgifter eller högre ränta när du ansöker om lån via oss. Om du väljer att acceptera ett låneerbjudande erhåller MittBolån en provision från långivaren för det lån vi förmedlat.

Vår tjänst är helt kostnadsfri och du behöver inte acceptera de erbjudanden du får. Du kan när som helst välja att avsluta din ansökan.

Frågor om sysselsättning

Generellt sett är det svårt att få lån som student då man inte har en stadigvarande arbetsinkomst. Våra långivare gör dock en individuell prövning av just din situation och bedömer dina förutsättningar till ett lån.

Det kan vara svårt att få lån om man är provanställd då långivaren kan anse att man inte har en stadigvarande arbetsinkomst. Våra långivare gör dock en individuell prövning av just din situation och bedömer dina förutsättningar till ett lån.

Det kan vara svårt att få lån om man har A-kassa då långivaren kan anse att man inte har en stadigvarande arbetsinkomst. Våra långivare gör dock en individuell prövning av just din situation och bedömer dina förutsättningar till ett lån.

Villkor för lånet

De banker och låneinstitut vi samarbetar med har olika villkor för amortering beroende på när bolånet togs och beroende på de villkor du haft sedan tidigare. Ett nytt amorteringskrav trädde i kraft den 1 juni år 2016 och det innebär att nya bolånetagare stegvis måste amortera ner sina lån till 50 procent av belåningsgraden. I ett första skede ska lånen amorteras minst två procent av ursprungslånet varje år ner till 70 procent av belåningsgraden. Nästa steg är att lånen amorteras ner med minst en procent av ursprungslånet varje år till 50 procent av bostadens värde.

Hos våra långivare varierar återbetalningstiden för ett bolån mellan 30-50 år.

Fast ränta innebär att ditt lån är bundet till samma ränta under en bestämd tid, t. ex. 1 år eller 3 år. Med fast ränta skyddar du dig mot plötsliga räntehöjningar och du vet i förväg vad din månadskostnad kommer att bli. På längre sikt är det dock något billigare att välja rörlig ränta istället för fast. Om du har en ekonomi med goda marginaler kan du därför med fördel välja rörlig ränta. Ju mindre marginaler du har, desto större del av ditt lån bör vara bundet till en fast ränta. Hos de flesta banker kan man även välja att dela upp lånet på flera olika bindningstider, alltså både ha fast och rörlig ränta.

Om bolån

Nej, det är bara olika namn på samma typ av lån med en bostad som säkerhet.

Lagfarten visar vem som äger en fastighet. När du köper ett hus betalar du en s.k. stämpelskatt för att få lagfart. Köper du en bostadsrätt behöver du ingen lagfart då det formellt är bostadsrättsföreningen som äger din bostad.

Inskrivningsmyndighetens kostnad vid ansökan om lagfart är 1,5 % av köpeskillingen, samt en expeditionsavgift på 825 kr.

Pantbrev är ett bevis på inteckning i en fastighet. Köper du en fastighet eller tar ytterligare lån på en fastighet du redan äger kan du använda bostaden som säkerhet för lånet genom att upplåta så kallad panträtt i fastigheten. Långivaren tar då ut pantbrev som minst motsvarar lånebeloppet.

När man belånar en fastighet ska det som säkerhet för lånet finnas pantbrev på ett belopp som minst motsvarar lånebeloppet. Om det behövs nya pantbrev sköter långivaren kontakten med inskrivningsmyndigheten.

Inskrivningsmyndighetens kostnad vid uttag av nya pantbrev är 2% av pantbrevsbeloppet, samt en expeditionsavgift på 375 kr. Vissa långivare kan ha en särskild administrationsavgift för att ta ut nya pantbrev.

Du kan alltid lösa ditt lån under räntebindningsperioden. I vissa fall måste du dock betala en ränteskillnadsersättning om du löser ditt lån under en pågående räntebindningsperiod. Vid räntebindningsperiodens slut kan lånet alltid lösas utan kostnad. Ränteskillnadsersättningen betalas av låntagaren och är avdragsgill som ränta i deklarationen.

När du har valt att gå vidare med ett låneerbjudande kommer långivaren att kontakta dig för att gå igenom detaljerna i just ditt ärende. De kommer även att ansvara för att flytta över eventuella befintliga lån, kort, konton etc. Du behöver inte göra detta själv. Kontakta vår kundservice om du har fler frågor om hur det går till när du byter långivare.

Vi hjälper dig med ditt bolån

Fyll i ansökan